Documentaire ‘Solidariteit geneest’ in premiere

Op dinsdag 8 maart ging de documentaire ‘Solidariteit geneest’ in première in Cinema Lumière Mechelen. De première bracht de achterban van Artsen Zonder Vakantie, Memisa, Dokters van de Wereld, én geïnteresseerden uit Mechelen en omstreken samen. Na de vertoning gingen we het debat aan over internationale solidariteit.

Drie solidaire verhalen

De documentaire zoomt in op 3 initiatieven in DR Congo waarbij Congolese gezondheidswerkers, organisaties en gemeenschappen zich inzetten voor verbetering van de gezondheidszorg. We ontdekken hoe zwangere vrouwen dankzij moto-ambulances en het lokale solidariteitssysteem kunnen bevallen in een gezondheidscentrum. We krijgen te zien hoe ziekenhuistechnici zich verenigen in een netwerk en door het delen van kennis de kwaliteit van de gezondheidszorg in hun ziekenhuizen verhogen. En we krijgen een beeld van het werk van de ‘gemeentes zonder verkrachting’ die seksueel geweld proberen te voorkomen en getroffen vrouwen begeleiden naar herstel.

Docu-talk over internationale solidariteit

Sprekers Charles Ddungu van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en Willy Musitu van het Internationaal Comité in Brussel en Antwerpen gaven hun visie op de documentaire en op de rol van internationale solidariteit. Een aanzet om het debat met het publiek aan te gaan. Magalie Schotte, coördinator van Be-cause Health, leidde als moderator het debat in goede banen. Uiteenlopende standpunten kwamen aan bod en dat kan maar één ding betekenen: internationale solidariteit leeft.

Sterke vrouwen in beeld  

De documentaire ging in première op 8 maart, al sinds 1911 is dat Internationale vrouwendag. Een dag waarop genderongelijkheid wordt aangekaart, en vooral een dag waarop de kracht van vrouwen centraal staat. Ook in de documentaire spelen vrouwen een belangrijke rol. Zowel hun kracht als straffe zorgprofessionals als hun veerkracht nadat ze slachtoffer zijn geweest van seksueel geweld komen in beeld.

Volgende vertoning

Voor wie er niet bij kon zijn in Mechelen: in mei is er een nieuwe vertoning in Brussel. Meer info verschijnt binnenkort op de sociale media van Artsen Zonder Vakantie, Memisa en Dokters van de Werel

LAATSTE NIEUWS